Seri de film documentar | HOF cafe Brasov


Seri de film documentar | HOF cafe Brasov

O imagine bine surprinsă poate spune mai mult decât o mie de cuvinte. Iar un film poate spune mai multe decât toate cuvintele lumii.

În fiecare luni seara vedem film documentar la Brașov, la HOF Cafe. Asta contează!

Startul l-a dat, în luna februarie, Documentary Mondays, un proiect al Centrului Ceh din București, care de ani de zile a obișnuit publicul bucureștean cu seara de documentar, iar anul acesta au extins proiecțiile și în Brașov! Din aprilie au început proiecțiile KineDok powered by One World Romania(OWR), un program internațional de distribuție alternativă de film documentar creativ în spații neconvenționale ce va continua până în octombrie.

După o serie de documentare aduse prin intermediul OWR și al Centrului Ceh,  din această toamnă vom invita la aceste seri și British Documentary, proiect al Consulatului Britanic, care difuzează documentare englezești premiate.

Între aceste programe de documentare sunt perioade de timp îndelungate și ne-am dorit să exite un liant între ele. S-a dorit existența unui program constant în proiecția de filme documentare. Astfel s-au născut și Serile Artburg, organizate de către regizoarea Laura Căpățână Juller, pentru a avea în fiecare seară de luni un film documentar de calitate și recunoscute la festivaluri internaționale.

Laura Căpățână ne-a spus că E foarte bine că găzduim proiecte naționale și internaționale din când în când. Și e foarte bine că avem și proiectul nostru local, prin care ținem publicul conectat săptămânal la film de non-ficțiune.

Documentarul este ceva extraordinar. Ne poate delecta, informa, învăța. Dar mai ales, fiindcă aduce în fața noastră frânturi din viața reală, întamplări obișnuite sau nemaivăzute, oameni simpli sau excepționali, documentarul ne poate emoționa. Din această cauză provoacă schimbări în noi. Și în alții. Și asta contează foarte mult. Documentarul ne face să ne punem întrebări… despre noi și despre lume și despre ce ne înconjoară și ne frământă.

De aceea proiectăm în mod regulat astfel de filme la HOF Cafe. Sînt românești și internaționale și tratează cele mai diverse teme: ecologie, activism, drepturile omului, politică, societate, media etc. Sînt filme de autor, independente, de artă.

Uneori după proiecții vom sta de vorbă despre ceea ce am văzut fie cu realizatori de film sau cu specialiști în diverse domenii ce au legătură cu filmul proiectat, alte ori nu. Aceste discuții pot avea loc atât în HOF, cât și pe skypem însă cel mai important este să ne bucurăm de această experiență împreună. Să aflăm mai multe despre realizarea documentarelor, despre poveștile din spate acestora și multe altele.

Pentru că, la urma-urmei, avem ceva minunat în comun: pasiunea pentru film.

Așa că… ne vedem la film documentar, luni seara. În fiecare luni seara. Intrare liberă.

 

PS: Laura Căpățână este născută la Brașov, a regizat documentarul “Aici… adică acolo” care a fost premiat la TIFF 2012 | Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj și Premiile Gopo 2013 | Nominalizare – Cel mai bun film documentar. Filmul a participat și la numeroase festivaluri din țară și străinatate, printre care Festivalul Intl. de Film Sarajevo sau Festivalul Making Waves, New York.

De curând, Laura s-a întors în orașul nata și a devenit capul răutăților în materie de documentare la Brașov și a organizat toate serile de film documentar în parteneriate cu cei de mai sus, a invitat regizori de renume la proiecții și se încăpățânează să crească interesul pentru filme în următorii ani. Noi ne bucurăm foarte mult și sperăm să aducem cât mai mulți pasionați de film în fiecare luni. În HOF.

 

+ There are no comments

Add yours